- Niezastąpiona pomoc w produkcji domowych wędlin - saletra z mieszanką przypraw, idealnie sprawdzi się do przygotowywania parzonych i wędzonych kiełbas, a przede wszystkim kiełbasy jałowcowej - we własnym domu!
- Apetyczny kolor, pyszny smak i aromatyczny zapach - wykorzystując peklę do kiełbasy jałowcowej, Twoje mięso zachowa apetyczny kolor. Zawartość przypraw w mieszance sprawia, że przygotowywane dania będą niezwykle smaczne i aromatyczne, a ich wyróżnikiem będzie wyjątkowy aromat młotkowanego jałowca.
- Domowe wyroby stabilne mikrobiologicznie - dzięki peklowaniu Twoje dania będą nie tylko smaczne i aromatyczne, ale także zabezpieczone przed rozwojem drobnoustrojów, dzięki czemu zachowają dłużej świeżość.
- Wydajne opakowanie - 50 g mieszanki peklującej wystarczy Ci na przygotowanie 2 kg mięsa, dzięki czemu nie musisz martwić się, że pysznych domowych wędlin zabraknie np. na świątecznym stole!
- Szybkie i proste przygotowanie - aby przygotować aromatyczną kiełbasę jałowcową, wystarczy wymieszać zmielone mięso z zawartością opakowania i odrobiną wody, a następnie poddać peklowaniu.
Pekla do kiełbasy jałowcowej - to idealna mieszanka saletry oraz wysokiej jakości ziół i przypraw, które pozwolą Ci na szybkie i bezproblemowe przygotowanie parzonych i wędzonych kiełbas w domowym zaciszu!
Dzięki niej przygotujesz niezwykłą kiełbasę z wyrazistym aromatem i smakiem owocu jałowca. Pekla nadaje się do peklowania na sucho.
Opakowanie 50 g wystarcza zaś na przygotowanie 2 kg mięsa.
Stosując saletrę z przyprawami, Twoje mięso pozostanie apetycznie różowe, aromatyczne i niezwykle smaczne! Dzięki peklowaniu Twoje dania będą również stabilne mikrobiologicznie, czyli zabezpieczone przed rozwojem drobnoustrojów, a co za tym idzie, dłużej zachowają świeżość.
Stworzenie własnej kiełbasy jałowcowej jeszcze nigdy nie było takie proste!
Przepis na Kiełbasę Jałowcową:
Naszykuj:
1,5 kg chudego mięsa wieprzowego (np. łopatki, karczku), 0,5 kg tłustego mięsa wieprzowego (np. boczku), 1 opakowanie Pekli do Kiełbasy Jałowcowej, 50 ml wody, jelita wieprzowe (3-4 m).
Przygotowanie:
Podziel mięso względem zawartości tłuszczu. Tłuste mięso zmiel przez sito z oczkami o średnicy 2-4 mm, a chudsze przez sito o oczkach 8-12 mm. Zmielone mięso połącz, dodaj 1 opakowanie Pekli, wodę i dokładnie wyrób.
Pekluj na sucho przez 24 godz. w temperaturze 5-8°C. Pół godziny przed formowaniem kiełbasy przygotuj jelita wieprzowe - dokładnie je wypłucz i pozostaw w letniej wodzie (do 30°C). Za pomocą maszynki do nadziewania napełnij jelita farszem.
Kiełbasę pozostaw do obsuszenia na stojaku wędliniarskim na ok. 6 godz. w temperaturze pokojowej (aby przyśpieszyć proces, osusz zimnym powietrzem z wentylatora).
Po obsuszeniu poddaj kiełbasę wędzeniu przez ok. 3 godziny w temperaturze 50 - 60°C (do uzyskania złotej barwy). Do wędzenia użyj zrębków czereśni lub śliwy.
Po tym czasie sparz kiełbasę w wodzie o temp. 75°C przez ok. 20 minut (odkrój kawałeczek i upewnij się, że wyrób jest już sparzony), a następnie pozostaw do obsuszenia na stojaku wędliniarskim - przez minimum dobę.
Więcej przepisów znajdziesz na: www.browin.pl/przepisnik
Składniki:
sól, przyprawy (jałowiec 15%, czarny pieprz, czosnek granulowany) ziele angielskie, azotan potasu.
Uwaga!
Nie do bezpośredniego spożycia.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wymiary opakowania:
długość 12 cm
szerokość ok. 1,5 cm
wysokość 16 cm.
Jak dostarczacie produkty?
Małe gabaryty wysyłamy najczęściej kurierem InPost lub DPD. Dla większych przesyłek o niestandardowych wymiarach wybieramy najkorzystniejszą opcję cenową dostępną na rynku.
Materiały takie jak bloczki gazobetonowe czy płyty OSB dostarczamy własnym transportem - max 30km w promieniu oddziału (każdorazowo taki transport - termin i koszt jest ustalany indywidualnie).
Więcej informacji na temat dostaw ze sklepu internetowego
Więcej informacji na temat dostaw z oddziałów stacjonarnych
Jak zabezpieczacie produkty w transporcie?
Stawiamy na ekologię. Dajemy drugie życie kartonom w których otrzymujemy dostawy od naszych partnerów. Nadwyżka lub uszkodzone kartony przerabiamy na wypełniacz.
Więcej informacji na temat pakowania
Jak długo trwa realizacja zamówienia?
W górnej sekcji produktu znajdziesz informację na temat planowanej daty dostawy. Większość oferowanych przez nas produktów jest dostępna od ręki poza kilkoma wyjątkami - tam informacje na temat dostępności i orientacyjnego czasu dostawy znajdziesz w opisie produktu.
Chciałbym zamówić produkt, ale nie mogę dodać go do koszyka, co zrobić?
Jeśli znalazłeś na naszej stronie produkt, który nie ma aktywnego przycisku "Dodaj do koszyka" może to oznaczać, że jest chwilowo niedostępny lub podlega indywidualnej wycenie. W takiej sytuacji skontaktuj się z nami mailowo lub telefonicznie - ustalimy dostępność produktu i czas realizacji.