SALETRA POTASOWA DO PEKLOWANIA MIĘSA 20G NA 10 KG BROWIN

4,90 zł
Brutto

Saletra potasowa do peklowania mięsa.

Na zamówienie
ZAPYTAJ O WYCENĘ
close

Wycena

Prosimy o pozostawienie nam informacji zawierających:

1. Lokalizację (Dokąd?)
2. Zakres (Czego?)
3. W jakiej ilości (Ile?)


Nasza firma skontaktuje się z Tobą wkrótce z kompletną wyceną. Prosimy o śledzenie skrzynki pocztowej. Im więcej szczegółów dostarczysz, tym szybciej otrzymasz pełną odpowiedź. Jeśli nie jesteś pewien, czego dokładnie potrzebujesz, pozostaw nam wiadomość z prośbą o kontakt, a oddzwonimy do Ciebie.


Moja lista zakupów
SKU: BROWIN410010

Accordion Content

Zwracamy uwagę, że ceny oraz dostępność produktów mogą różnić się w zależności od lokalizacji naszego oddziału. Jest to spowodowane regionalnymi różnicami w dostawach i promocjach.

👉 Zachęcamy do bezpośredniego kontaktu z wybranym oddziałem, aby szybko i łatwo sprawdzić dostępność lub cenę produktu, który Cię interesuje.

Dziękujemy za zrozumienie i cierpliwość. Za niedługo udostępnimy funkcję sprawdzania ceny i dostępności towaru w oddziałach na stronie centrobud.pl 

Opis

Saletra potasowa - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.
Proporcja na 5 kg mięsa:
Do 2,5 L wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania). Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej (1/2 opakowania), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy (mięso musi być całkowicie zakryte). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co 2 – 3 dni.
Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.

Składniki:
- Masa netto: 20 g na 10 kg mięsa

1. SPECYFIKACJA
Saletra potasowa– azotan potasu (KN03), bezbarwna, krystaliczna sól (E 252) stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa (azotan potasu) jest (obok soli kuchennej) najważniejszym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Przepis jej użycia znajduje się na opakowaniu.
W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).
W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej, różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach.

2. ZALETY
Saletra potasowa (azotan potasu) jest obok soli kuchennej podstawowym dodatkiem przy peklowaniu mięsa, gwarantuje:
-zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary,
-pozytywny wpływ na smak mięsa,
-utrwalenie barwy peklowanego mięsa,
-silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego),
-procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników) to "zadanie" spełnia saletra.
-mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie "ślimaczeje"),
Dlaczego lepiej stosować saletrę niż produkty zawierające azotyny (nitryty np. peklosól)?
Stosowanie saletry potasowej zawierającej jedynie jony azotanowe jest zdrowsze i bardziej bezpieczne od dostępnych na rynku mieszanek peklujących zawierających azotyny, które w przypadku nawet niewielkiego przedawkowania mogą okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia.

3. DODATKOWE PRZYDATNE INFORMACJE.
Oprócz azotynów, niebezpieczeństwo stanowią nitrozaminy, związki powstające podczas ogrzewania mięsa w wyniku reakcji azotynów z aminami. Związki te mogą mieć działanie rakotwórcze.
Peklowanie saletrą potasową trwa 2 dni dłużej niż nitrytami ale jest zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze!


Opakowanie: 20 g

Szczegóły produktu
BROWIN
BROWIN410010

Kody

upc410010
ean135904816914948
FAQ - Najczęściej zadawane pytania

Jak dostarczacie produkty?

Małe gabaryty wysyłamy najczęściej kurierem InPost lub DPD. Dla większych przesyłek o niestandardowych wymiarach wybieramy najkorzystniejszą opcję cenową dostępną na rynku.

Materiały takie jak bloczki gazobetonowe czy płyty OSB dostarczamy własnym transportem - max 30km w promieniu oddziału (każdorazowo taki transport - termin i koszt jest ustalany indywidualnie). 

Więcej informacji na temat dostaw ze sklepu internetowego

Więcej informacji na temat dostaw z oddziałów stacjonarnych

Jak zabezpieczacie produkty w transporcie?

Stawiamy na ekologię. Dajemy drugie życie kartonom w których otrzymujemy dostawy od naszych partnerów. Nadwyżka lub uszkodzone kartony przerabiamy na wypełniacz.

Więcej informacji na temat pakowania

Jak długo trwa realizacja zamówienia?

W górnej sekcji produktu znajdziesz informację na temat planowanej daty dostawy. Większość oferowanych przez nas produktów jest dostępna od ręki poza kilkoma wyjątkami - tam informacje na temat dostępności i orientacyjnego czasu dostawy znajdziesz w opisie produktu.

Chciałbym zamówić produkt,  ale nie mogę dodać go do koszyka, co zrobić?

Jeśli znalazłeś na naszej stronie produkt, który nie ma aktywnego przycisku "Dodaj do koszyka" może to oznaczać, że jest chwilowo niedostępny lub podlega indywidualnej wycenie. W takiej sytuacji skontaktuj się z nami mailowo lub telefonicznie - ustalimy dostępność produktu i czas realizacji.

Megamenu

Moja lista zakupów0

Twój koszyk

Nie ma produktów w Twoim koszyku

Zaloguj się