PRZYPRAWA WUJKA TEODORA DO KIEŁBASY WIEJSKIEJ 20,5G BROWIN

7,89 zł
Brutto

Gotowa mieszanka ziół i przypraw do kiełbasy.

SKU: BROWIN310012

Accordion Content

Zwracamy uwagę, że ceny oraz dostępność produktów mogą różnić się w zależności od lokalizacji naszego oddziału. Jest to spowodowane regionalnymi różnicami w dostawach i promocjach.

👉 Zachęcamy do bezpośredniego kontaktu z wybranym oddziałem, aby szybko i łatwo sprawdzić dostępność lub cenę produktu, który Cię interesuje.

Dziękujemy za zrozumienie i cierpliwość. Za niedługo udostępnimy funkcję sprawdzania ceny i dostępności towaru w oddziałach na stronie centrobud.pl 

Opis

Mieszanka ziół do kiełbasy wiejskiej to doskonała kompozycja aromatycznych ziół i przypraw podkreślająca walory smakowe i zapachowe.

Składniki:
- pieprz czarny
- papryka słodka czerwona 

- ostra papryka
- gałka muszkatałowa
- czosnek
- majeranek

Przepis na kiełbasę wiejską:
- wieprzowina 4 kg (karczek, łopatka)
- wołowina 0,5 kg
- boczek lub słonina 0,5 kg
- 100 ml zimnej wody
- saletra potasowa BROWIN 2g
40 g soli kuchennej
przyprawa BROWIN do kiełbasy wiejskiej (Frykas Wuja Teodora)

Przygotowanie:
Mięso kroimy na kawałki (ok. 5/8 cm) i poddajemy procesowi peklowania na sucho dokładnie nacierając solą wymieszaną z saletrą. Odstawiamy na ok 12/24 godziny w chłodne miejsce lub do lodówki. Po tym czasie mięso wieprzowe oraz słoninę/boczek przepuszczamy przez maszynkę o oczkach 8-10 mm. Wołowinę natomiast przez sita o oczkach 3-4 mm (najlepiej dwukrotnie). Zmieloną wołowinę dokładnie wyrabiamy z zimną wodą, aby powstał kleik, który zwiąże nam całą masę mięsną. Zmielone mięso wieprzowe, słoninę/boczek oraz wołowinę łączymy i dokładnie wyrabiamy z mieszanką ziół oraz solą (do smaku). W międzyczasie przygotowujemy jelita wieprzowe (płuczemy je oraz namaczamy). Jelita napełniamy przy użyciu nadziewarki, formując równomierne odcinki kiełbasy. Napełnione kiełbasy rozwieszamy do obsuszenia w chłodnym miejscu na ok. 1 godzinę (do osiągnięcia brązowo-złotej barwy batonów). Bezpośrednio po wyjęciu z wędzarni kiełbasę patrzymy przez 10 min, wkładając ją do wody o temperaturze 75 st. Po sparzeniu rozwieszamy do wyschnięcia w chłodnym miejscu.

Szczegóły produktu
BROWIN
BROWIN310012
5 szt.

Kody

upc310012
ean135908277704841
FAQ - Najczęściej zadawane pytania

Jak dostarczacie produkty?

Małe gabaryty wysyłamy najczęściej kurierem InPost lub DPD. Dla większych przesyłek o niestandardowych wymiarach wybieramy najkorzystniejszą opcję cenową dostępną na rynku.

Materiały takie jak bloczki gazobetonowe czy płyty OSB dostarczamy własnym transportem - max 30km w promieniu oddziału (każdorazowo taki transport - termin i koszt jest ustalany indywidualnie). 

Więcej informacji na temat dostaw ze sklepu internetowego

Więcej informacji na temat dostaw z oddziałów stacjonarnych

Jak zabezpieczacie produkty w transporcie?

Stawiamy na ekologię. Dajemy drugie życie kartonom w których otrzymujemy dostawy od naszych partnerów. Nadwyżka lub uszkodzone kartony przerabiamy na wypełniacz.

Więcej informacji na temat pakowania

Jak długo trwa realizacja zamówienia?

W górnej sekcji produktu znajdziesz informację na temat planowanej daty dostawy. Większość oferowanych przez nas produktów jest dostępna od ręki poza kilkoma wyjątkami - tam informacje na temat dostępności i orientacyjnego czasu dostawy znajdziesz w opisie produktu.

Chciałbym zamówić produkt,  ale nie mogę dodać go do koszyka, co zrobić?

Jeśli znalazłeś na naszej stronie produkt, który nie ma aktywnego przycisku "Dodaj do koszyka" może to oznaczać, że jest chwilowo niedostępny lub podlega indywidualnej wycenie. W takiej sytuacji skontaktuj się z nami mailowo lub telefonicznie - ustalimy dostępność produktu i czas realizacji.

Megamenu

Moja lista zakupów0

Twój koszyk

Nie ma produktów w Twoim koszyku

Zaloguj się